Czy panele podłogowe w kuchni to dobry pomysł? Doradzamy
Spis treści
Panele podłogowe w kuchni – alternatywa dla płytek
Kuchnia to pomieszczenie, gdzie podłoga jest zdecydowanie bardziej narażona na zabrudzenie i zamoczenie. Z tego powodu wiele osób decyduje się na wykończenie jej płytkami ceramicznymi. Nie jest to jednak jedyna opcja. Alternatywą mogą okazać się panele podłogowe. Wybór niesie ze sobą przede wszystkim różnicę na polu cech użytkowych. Panele w kuchni będą doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią chodzić w kapciach, a przeszkadza im zimna podłoga wykonana z płytek.
Jakie panele podłogowe do kuchni wybrać?
Należy pamiętać o tym, że do stosowania w kuchni nie nadają się panele, których rdzeń stanowi płyta wiórowa. Co ważne, muszą być zrobione z materiału minimalizującego wchłanianie wilgoci i ryzyko zniekształcenia oraz nieodwracalnego zwiększenia ich objętości. Poniżej zamieszczamy propozycje paneli, które możemy wybrać do naszej kuchni.
Panele drewniane do kuchni
Niektóre osoby decydują się na położenie na podłodze w kuchni tradycyjnych paneli drewnianych. Wyglądem przypominają deski, ale w ich przypadku nie jest konieczna konserwacja. Cechują się przede wszystkim trwałością i łatwością w utrzymaniu czystości. Wielu użytkowników ceni je również za wysokie walory estetyczne. Jednak panele drewniane nie zawsze są dobrym rozwiązaniem w kuchni. Nie mają laminowania na łączeniach, dlatego może dojść do ich zniekształceń pod wpływem wylanej wody lub wyższej wilgoci charakterystycznej dla tego pomieszczenia.
Panele winylowe do kuchni
Mocną stroną paneli podłogowych winylowych LTV (Luxury Vinyl Tiles) jest duża sprężystość, elastyczność, a także wytrzymałość na odkształcenia. Ich montaż nie wymaga wysokich umiejętności, dlatego można je położyć samodzielnie, a w razie ewentualnego uszkodzenia – samodzielnie wymienić. Inną ważną zaletą paneli winylowych jest ich wodoodporność. To niezwykle istotne, jeśli zdecydujemy się na takie wykończenie podlogi kuchennej. Dzięki temu nie ulegną zniekształceniu i wybrzuszeniu pod wpływem wody. Co więcej, panele wodoodporne łatwo utrzymać w czystości – nie są podatne na powstawanie plam.
Panele laminowane kuchenne
Panele laminowane wyróżnia wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz promieniowanie słoneczne. Cechuje je również mała podatność na zabrudzenia. Ponadto są niezwykle popularne ze względu na swoją niską cenę, a także łatwość montażu. Jednakże panele laminowane, w przeciwieństwie do winylowych, nie są całkowicie odporne na wodę. W ich przypadku możemy mówić o właściwościach wodoszczelnych. Dane modele różnią się między sobą tolerancją na wilgoć, ze względu na użyty rodzaj zabezpieczenia.
Panele korkowe do kuchni
Inną propozycją na wykończenie podłogi w kuchni są panele korkowe. Wykonuje się je z płyt HDF (High Density Fibreboard) – płyt z włókien drzewnych. Następnie pokrywane są z wierzchu warstwą korka. Panele korkowe posiadają wiele zalet – dobrze tłumią hałasy i zapewniają izolację termiczną. Wyróżnia je też wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wododporność. Co więcej, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które praktykują ekologiczny styl życia. Korek to surowiec odnawialny, co oznacza, że jego pozyskanie nie wpływa negatywnie na środowisko.
Na co zwrócić uwagę, wybierając panele podłogowe do kuchni?
Szukając odpowiednich paneli do kuchni, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ich odporność na zabrudzenia oraz wilgoć. Bardzo istotnym parametrem jest klasa ścieralności. Określa, biorąc pod uwagę codzienne użytkowanie paneli, w jakim stopniu odporne są na ścieranie. Innym niezwykle ważnym parametrem jest klasa użyteczności. Pozwala na ustalenie, do jakich przestrzeni idealne będą dane panele. Dla wyższego komfortu użytkowania warto zwrócić także uwagę, czy posiadają powierzchnię antypoślizgową.
Wady i zalety paneli podłogowych w kuchni
Wykorzystanie paneli podłogowych w kuchni, zamiast tradycyjnych płytek, ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Czy to dobre rozwiązanie? Poniżej zebraliśmy jego mocne i słabe strony, najbardziej istotne z punktu widzenia użytkownika.
Zalety paneli kuchennych
Zaletą paneli wykorzystywanych w wykończeniu kuchennej podłogi, zwłaszcza winylowych i laminowanych, jest łatwość w utrzymaniu ich w czystości. Są także odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz, w przypadku większości z nich – na wodę. Dzięki temu mogą zachować ładny, estetyczny wygląd na wiele lat. Posadzki tego typu bardzo dobrze się prezentują w mieszkaniach, w których kuchnia jest połączona z salonem. Można również wykorzystać połączenie paneli z płytkami, co nadaje pomieszczeniu oryginalny wygląd.
Wady paneli kuchennych
Panele kuchenne mają także swoje wady. Ze względu na wysoką akustyczność, tłumią dźwięki gorzej niż kafelki. Ponadto nie wszystkie z nich cechuje wodoodporność. Dla przykładu, panele drewniane nie posiadają laminatu na łączeniach, przez co mogą się wybrzuszać pod wpływem wody. Część modeli wykorzystywanych w kuchni ma też podatność na elektryzowanie się i zbieranie kurzu.
Najnowsze komentarze