Jakie są zalety ogrzewania podłogowego?

Ogrzewanie podłogowe opiera się o system rurek miedzianych lub z tworzywa, w których płynie woda podgrzewana przez kocioł czy pompę ciepła lub o system mat lub przewodów elektrycznych wytwarzających ciepło energią elektryczną. Ten typ ogrzewania staje się coraz bardziej popularny ze względu na swoje zalety. Jest estetyczny (nie potrzebujemy kaloryferów), zapewnia korzystny rozkład temperatury, daje przyjemnie ciepłą powierzchnię podłogi, jest energooszczędny oraz nie powoduje ruchu powietrza, czyli wzbijania się kurzu. Niestety ogrzewanie podłogowe nie będzie współpracowało z każdą podłogą. Jeśli więc planujemy taki typ ogrzewania, musimy dokładnie przemyśleć to pod kątem typu podłogi. Co więc wybrać: płytki, drewno, panele?

Jakie cechy musi mieć podłoga kuchenna do ogrzewania podłogowego?

Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że podłoga, którą położymy na ogrzewaniu, powinna mieć szereg cech. Przede wszystkim doskonale przewodzić ciepło, inaczej stanie się izolacją dla naszego ogrzewania i stracimy tylko czas i pieniądze. Równocześnie jednak materiał na podłogę musi być odporny na działanie wysokiej temperatury. Zmiany temperatur nie mogą powodować jej odkształceń, wypaczeń czy innych problemów. Okazuje się, że co do zasady w przypadku ogrzewania podłogowego w kuchni możemy wykorzystać każdy rodzaj podłóg:

  • płytki,
  • panele,
  • drewno, 
  • żywicę,
  • podłogi winylowe,

ale wyłącznie modele do niego przystosowane.

Kuchenne panele podłogowe do ogrzewania podłogowego

Laminowane panele podłogowe od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Są tańszą alternatywą dla podłóg drewnianych, przy czym jakością i wyglądem coraz lepiej je naśladują. Przy ich wybieraniu musimy uważać, nie każde bowiem sprawdzą się przy ogrzewaniu podłogowym. Ale kuchenne panele podłogowe dostosowane do ogrzewania podłogowego można bez problemu znaleźć na rynku. Zwracajmy tylko uwagę na oznaczenia, ponieważ zastosowanie paneli nieprzystosowanych skończy się szybkim ich zniszczeniem. Podczas kładzenie paneli podłogowych w kuchni z ogrzewaniem podłogowym kluczowe będzie również sposób ich montażu oraz rodzaj ogrzewania. Polecamy szczególnie panele z zatrzaskami. Ich krawędzie bowiem nie wymagają sklejania. To sprawi, że podłoga będzie swobodnie pracować, a tylko te elementy zmienią swoją wielkość w trakcie oddziaływania różnic temperatur.

Drewniane podłoga w kuchni pod ogrzewanie podłogowe

Niestety zwolennicy drewna nie do końca będą mogli z niego korzystać w kuchniach z ogrzewaniem podłogowym. Sam materiał bowiem słabo przewodzi ciepło, a dodatkowo niszczy się pod wpływem jego działania (przez częste rozszerzanie się i kurczenie). Są jednak pewne sytuacje, w których możemy sięgnąć po ogrzewanie podłogowe pod drewnianą podłogę w kuchni:

  • mamy bardzo dobrą izolację cieplną,
  • ogrzewanie podłogowe nie będzie głównym źródłem ogrzewania,
  • drewno jest dostosowane do tego typu ogrzewania,
  • drewno ma niski współczynnik skurczu i długi czas wyrównywania poziomu higroskopijnego (będzie to np. drewno egzotyczne jak teak, merbau, iroko, jatoba, wenge doussie dąb i klon).

Podłoga z żywicy do kuchni z ogrzewaniem podłogowym

Coraz częściej w naszych mieszkaniach i domach sięgamy po podłogi z żywicy poliuretanowej. Nie ma w tym nic dziwnego, bo jest to materiał dość wszechstronny oraz dający wiele możliwości aranżacyjnych. Żywica jest odporna na temperatury w zakresie od -20 do 80 stopni Celsjusza, na promienie UV, ciecze i intensywne środki chemiczne. Dodatkowo podłogi kuchenne z żywicy są antypoślizgowe oraz antyelektrostatyczne, dzięki czemu nie przyciągają kurzu. Niewątpliwą zaletą jest również to, że żywicowa podłoga w kuchni będzie współpracować z ogrzewaniem. Występuje w wielu kolorach, wzorach, jest łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowo jest to jeden z najbardziej trwałych rodzajów podłóg, które sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale i każdym innym pomieszczeniu wewnętrznym i zewnętrznym.

Jakie płytki do kuchni z ogrzewaniem podłogowym wybrać?

Sprawdzonym i bezpiecznym pomysłem jest wykorzystanie w kuchni z ogrzewaniem podłogowym klasycznych płytek ceramicznych. Przede wszystkim są odporne na wysokie temperatury i przewodzą ciepło. Połączenie zimnej powierzchni kafelek z ogrzewaniem podłogowym sprawi, że staną się one zdecydowanie bardziej funkcjonalne. Będą dla nas milsze w dotyku, dadzą przyjemne ciepło, a równocześnie zachowają wszystkie swoje zalety. W kuchni wykorzystanie płytek na ogrzewanie podłogowe jest wyjątkowo korzystne. Są łatwe do czyszczenia, odporne na wodę i zmiany temperatur.