Gres na podłodze w małej kuchni 

Rodzaje płytek gresowych 

Płytki podłogowe z gresu to nic innego jak płytki ceramiczne, które wykonane są w konkretny sposób, zapewniający im dużą wytrzymałość na wszelkiego rodzaju czynniki zewnętrzne. Ich zastosowanie może być różne: zarówno wewnątrz budynków, jak i np. na balkonach czy tarasach. Dzięki swoim właściwościom są odporne na wilgoć, stłuczenia, a nawet mróz. Wśród płytek gresowych wyróżniamy gres nieszkliwiony, szkliwiony, polerowany i półpolerowany. Pierwszy z nich jest również nazywany gresem technicznym i zazwyczaj nie wykorzystuje się go wewnątrz domu. Pozostałe z kolei, dzięki swoim właściwościom, ale również eleganckiej prezencji, często stanowią materiał wykończeniowy kuchni czy przedpokoju.

Zalety gresowej podłogi kuchennej

Gres daje wiele możliwości. Tak, jak wspomnieliśmy wcześniej, jest kilka jego rodzajów. Dzięki temu płytki można dostosować do potrzeb naszej kuchni oraz budżetu, jaki chcemy przeznaczyć na wykończenie podłogi. 

 

Gres szkliwiony

Pokryty jest wykańczającą powierzchnią szkliwioną. Cechuje się odpornością na ścieranie i zabrudzenia, a także dużą twardością. Co więcej, wybór płytek gresowych szkliwionych nigdy nie jest prosty, ponieważ dostępna jest szeroka gama kolorów i wzorów. Jeśli interesują Cię niecodzienne rozwiązania, warto zainteresować się gresem, który w warstwie szkliwa zatopione ma wszelkiego rodzaju ozdoby. Co ciekawe, możliwy jest także wybór gresu szkliwionego wyglądem przypominającego drewno. 

 

Gres polerowany/półpolerowany

Gres polerowany na podłodze w kuchni nada jej elegancji i nowoczesności. Dzięki wysokiemu połyskowi, który płytki uzyskują podczas polerowania, mają wysoce efektowny wygląd. Od gresu półpolerowanego różni się ceną – jest znacznie droższy, a dodatkowo, jest zdecydowanie bardziej śliski.

Wady podłogi gresowej w małej kuchni

W przypadku gresu szkliwionego na kuchennej podłodze, jego największą wadą jest niska odporność na uszkodzenia mechaniczne. Gdy zostanie na niego upuszczone coś ciężkiego, jest ryzyko, że warstwa szkliwa odpryśnie, odsłaniając część płytki różniącą się kolorem i strukturą. Gres polerowany z kolei bywa mało odporny na zaplamienia, co może być problematyczne, jeśli wykorzystujemy go w kuchni. Jest na to jednak prosty sposób: przed rozpoczęciem użytkowania, wystarczy zaimpregnować go odpowiednimi, przeznaczonymi do tego środkami.

Panele na podłodze w małej kuchni 

Rodzaje paneli podłogowych

Panele podłogowe wykorzystywane jako wykończenie podłogi kuchennej nadal są rzadkością. Wiąże się to zapewne z obawą, że niezbyt dobrze sprawdzą się we wnętrzu, w którym będą narażone na dużą wilgoć i wyższą temperaturę. Rynek jednak oferuje obecnie wiele rodzajów paneli, których parametry można dobrać do potrzeb danego pomieszczenia. Podstawowym podziałem jest rozróżnienie na drewniane oraz laminowane.

Zalety podłogi kuchennej z panelami podłogowymi

Zalet paneli podłogowych wykorzystanych na podłodze w kuchni jest z pewnością zdecydowanie więcej niż wad. Przede wszystkim, takie rozwiązanie sprawi, że pomieszczenie stanie się ciepłe i przytulne. Co więcej, panele są łatwe w utrzymaniu i w przypadku upuszczenia czegoś ciężkiego, nie są tak inwazyjne, jak płytki gresowe.

 

Panele drewniane

Drewno to materiał naturalny i wykorzystanie w kuchni paneli drewnianych doda pomieszczeniu świeżości i lekkości. Cechują się dużą odpornością na wysokie temperatury. Nie odkształcają się. Warto wybrać te nieco droższe, ponieważ dobra jakość pozwoli na użytkowanie ich przez długie lata. 

 

Panele laminowane

Podłoga kuchenna z panelami laminowanymi będzie odporna na wszelkiego rodzaju zabrudzenia czy urazy mechaniczne. Zawdzięczać to można specjalnej warstwie ochronnej laminatu, od której pochodzi nazwa tych paneli. Co więcej, podczas ich układania nie jest konieczne używanie kleju, dzięki czemu – jeśli zachodzi taka potrzeba – można je łatwo zdemontować, po czym użyć ponownie. 

Wady paneli podłogowych w małej kuchni

Jedną z podstawowych wad paneli podłogowych w kuchni jest pozorne ryzyko wchłaniania wody. Podczas ich wyboru wystarczy jednak zadbać o to, aby miały one odpowiednie symbole, oznaczające wyższe zabezpieczenie przed wilgocią. Co ważne, panele gorszej jakości zazwyczaj posiadają niższą klasę ścieralności, przez co mogą nie sprawdzić się w pomieszczeniu o stosunkowo dużym natężeniu ruchu, jakim jest kuchnia.