Podłoga epoksydowa w małej kuchni – nowoczesna alternatywa płytek?
Spis treści
Podłoga epoksydowa nie jest u nas jeszcze popularnym sposobem wykańczania podłóg, szczególnie w kuchni. W najbliższych latach wróżymy jej jednak wzrost popularności. Dlaczego? Otóż może to być nowoczesna alternatywa dla flizowania. O tym, czym jest podłoga epoksydowa, jakie daje możliwości aranżacji, jakie są jej wady i zalety opowiemy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
Czym jest podłoga epoksydowa?
Podłogi z żywicy epoksydowej nie są nowością w branży budowlanej. Na pewno każdy z nas nie raz widział taki sposób wykończenia powierzchni, ale nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Podłogi epoksydowe bowiem od lat z powodzeniem stosowane są w halach i magazynach. Jak najbardziej możemy je jednak stosować również w mieszkaniach czy domach. Co więcej, dają nam bardzo dużo możliwości aranżacyjnych. Podłoga z żywicy epoksydowej to nic innego jak pokrycie powierzchni cienką warstwą tego materiału. Wbrew niektórym opiniom, podłoga epoksydowa jest bardzo trwałym sposobem na wykończenie tej przestrzeni. Ze względu na odporność na środki chemiczne i łatwość czyszczenia, doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Warto dodać, że ten typ wykończenia jest bezspoinowy. Oznacza to, że powierzchnia jest jednolita i nie posiada żadnych łączeń. Dzięki temu znacznie podnoszą się jej walory wizualne.
Jakie są rodzaje podłogi z żywicy, które możemy wykorzystać w kuchni?
Możemy wyróżnić dwa rodzaje posadzek z żywicy. Zazwyczaj stosuje się żywicę epoksydową lub poliuretanową. Pierwszą warto stosować wszędzie tam, gdzie podłoga mogłaby mieć kontakt ze środkami chemicznymi. Z powodzeniem więc możemy ją wykorzystać w kuchni i innych pomieszczeniach mieszkania czy domu. Z kolei podłoga z żywicy poliuretanowej wyróżnia się dużą odpornością na promieniowanie UV i uszkodzenia mechaniczne. Warto po nią sięgać wszędzie tam, gdzie wnętrze jest intensywnie użytkowane. Jak najbardziej możemy ją stosować również w kuchni.
Ile kosztuje podłoga z żywicy epoksydowej w kuchni?
Nie da się ukryć, że podłoga z żywicy epoksydowej nie jest najtańszym rozwiązaniem, po które możemy sięgnąć w kuchni. Jeśli jednak nasze wnętrze jest małe, ta cena nie będzie aż tak doskwierała naszemu portfelowi. Na ostateczny koszt położenia takiej posadzki wchodzi bowiem ilość zużytego materiału oraz wynagrodzenie dla firmy wykończeniowej. Koszt samych materiałów waha się pomiędzy 140 a 200 zł za metr kwadratowy. Do tego należy dodać jeszcze cenę robocizny która ze względu na charakterystykę materiału i pracy z nim jest dość wysoka. Proces kładzenia kuchennej podłogi z żywicy musi bowiem trwać kilka dni ze względu na czas potrzebny do wyschnięcia kolejnych warstw. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę wszystkie zalety kładzenia podłogi z żywicy epoksydowej w małej kuchni, inwestycja ta z pewnością będzie opłacalna.
Jakie są wady podłogi z żywicy epoksydowej?
Wśród wad kuchennej podłogi z żywicy znajdziemy przede wszystkim koszt jej wykonania. Tak jak już wspomnieliśmy, będzie on zdecydowanie wyższy niż położenie płytek. Niemniej efekt i trwałość przemawiają za wyborem posadzki z żywicy epoksydowej.
Czy podłoga z żywicy epoksydowej się rysuje?
Dobrze wykonana kuchenna podłoga z żywicy epoksydowej nie powinna się rysować. Jest to materiał bardzo odporny na nawet intensywne użytkowanie. Nie traci również swoich walorów wizualnych. Można więc powiedzieć, że podłoga z żywicy jest jednym z najpewniejszych i najtrwalszych rozwiązań.
Dlaczego warto wybrać do kuchni podłogę epoksydową?
Podłoga z żywicy epoksydowej do kuchni ma wiele zalet. Przede wszystkim jest to materiał bardzo trwały i twardy po wysuszeniu. Odpowiednio przygotowana będzie odporna na codzienne użytkowanie, na zarysowanie czy obciążenie. Nawet pod wpływem intensywnego światła nie odbarwi się. Dużą zaletą wyboru takiej podłogi do kuchni jest również to, że nie wchłania ona brudu. Co więcej, jest bardzo prosta w utrzymaniu w czystości, można ją myć dowolnymi środkami. Nie zaszkodzi jej nawet kwas czy środki chemiczne.
Jakie możliwości aranżacyjne daje nam wykorzystanie podłogi żywicznej w kuchni?
Przede wszystkim żywica występuje w szerokiej gamie kolorystycznej. Tak naprawdę możemy przygotować ją w dowolnym odcieniu, co sprawia że będzie stanowić idealne uzupełnienie aranżacji naszej kuchni. Co więcej możemy zdecydować się zarówno na podłogę z żywicy epoksydowej w jednym kolorze, jak również możliwe jest mieszanie różnych barw. Wybierając doświadczonego fachowca, będziemy mieli również możliwość wykonania na podłodze kuchennej przeróżnego rodzaju wzorów w żywicy epoksydowej. Jeśli więc szukamy nietuzinkowego sposobu na wykończenie tej powierzchni, sięgnięcie po żywicę jest doskonałym pomysłem. Możliwości będzie bowiem nieskończenie wiele. W żywicy możemy również zatapiać drobne przedmioty oraz dowolnie ją barwić. Dzięki temu jesteśmy w stanie wyczarować zarówno podłogę kuchenną klasyczną, jaki bardzo nowoczesną i nietuzinkową.
Jak podobał Ci się ten artykuł?
Kliknij gwizdkę by ocenić
Nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!
Zostaw odpowiedź